Het houden van fretten als huisdier

Fretten worden al zo'n 2500 jaar als huisdier gehouden. In de VS zijn ze na honden en katten zelfs de vaakst gehouden huisdieren. Maar bij ons zijn ze minder ingeburgerd. Waarmee moet je rekening houden, als jij wel een fret overweegt?

Ben je niet zeker of een fret bij jou past? Werp dan eerst een blik op je levensstijl. Want fretten zijn intelligente en ondeugende boefjes. 
ze hebben wel veel beweging en aandacht nodig om gelukkig te zijn. Neem je een fret als huisdier (of twee, want ze zijn niet graag alleen), dan zal hij een volwaardig familielid zijn. Ze zijn zo'n bijzondere diertjes en hebben zoveel liefde. 

Bij ons is het altijd mogelijk om langs tekomen en de informatie op te doen! Liefs

Fretten kunnen het prima vinden in zowel een appartement als in een gewoon huis, op voorwaarde dat ze voldoende speelruimte hebben. Ze zijn heel sociaal en erg gehecht aan hun eigenaar. Het grootste deel van de dag (16 tot 18 uur) slapen ze, maar áls ze wakker zijn, dan zijn ze héél wakker!

Kosten

Wat kun je verwachten qua kosten?
Dit zijn de basisbenodigdheden:

“Eenmalige kosten:”
Een kooi kan al snel 100 tot 300 euro kosten, voerbakjes, drink bakjes + drinkfles voor extra max 10 euro, een kattenbak (toilet voor de fret) 15 euro, hangmatten, mandje, speelgoed en bezigheid speelgoed zo’n 40 euro
———————————————————————
castratie of sterilisatie 90-240 (ook kun je kiezen voor een implantaat wat beter is voor bijniertumor te ver komen bij mannetjes) bij vrouwtjes is vast sterilisatie beter.
Ook kun je je fret laten chippen en vaccineren, dit is niet verplicht enkel als je naar het buitenland gaat. Kosten hiervan verschillen ook zoals de castratie en sterilisatie (of implantaat) per dierenarts. 

Maandelijkse kosten: 
Voor een goede brok/ken ben je ongeveer 40/70 euro kwijt voor 1 a 2 maanden voor ongeveer (2 fretten). Korrels GEEN GRIND voor in de kattenbak 8 euro ongeveer voor een maand. Puppypads, doekjes, zakjes 6 euro per maand. Voer naast brokken (vlees) 15 euro per maand. 

Ook moet je altijd geld aan de kant hebben staan voor eventuele dierenarts kosten!

Kooi / Huisvesting 

De foto hierboven is een goed voorbeeld van een kooi voor een fret, ze hebben een groot verblijf nodig en ook dagelijkse vrije uitloop nodig. met boven en onder een toilet voor de fret. ze zijn nogal lui soms haha. een zachte ondergrond voor hun pootjes, dus geen tralies! Brokken die 24/7 beschikbaar zijn zodat ze kunnen eten wanneer ze willen. En natuurlijk ook drinken dat altijd beschikbaar staat. Ten slotte ook genoeg verstop/ slaapplekjes, zoals een mandje en hangmatten. En speelgoed

Fretten moeten 3/4 uur per dag los kunnen!!

Voeding

Het is belangrijk dat jouw fret goede voeding binnen krijgt! Fretten zijn echte carnivoren (vleeseters) en hebben behoefte aan dierlijke eiwitten. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze dus behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels. Plantaardige eiwitten worden slecht verteerd en kunnen aanleiding geven tot allerlei klachten. Veel mensen denken dat kattenvoer of hondenvoer een prima voeder is voor fretten, maar eigenlijk is dit voer meestal niet voldoende. Goed kittenvoer komt het meest in aanmerking. Fretten hebben in hun voeding zeker 35-40% eiwit nodig (dierlijke eiwitten), 20-25% vet en slechts weinig en goed verteerbare koolhydraten. Dus geen (tot bijna geen) plantaardige eiwitten, geen groente, geen graan en geen suiker. Helaas zijn lang niet alle frettenbrokken van voldoende kwaliteit. Voor een beginnend eigenaar is het heel moeilijk om een goede beoordeling te maken betreffende de kwaliteit, kijk goed naar de ingrediënten ! 

Naast een goede brok kun je altijd nog vlees, gevogelte en vis bij voeren! 

vlees, organen, gevogelte, vis en ei is super goed om je fret te geven naast brokken. Je kunt je fret kippenborst geven, kippenhartjes, kippenlever, rundvlees, lever gewoon rauw of gekookt. ook kun je je fret konijn, lam, kangoeroe etc geven, barfmenu kun je hiervoor halen dit zijn rollen met ook 100% vlees. ook de Carny kitten blikken zijn goed!
 Een geklutst ei 1 x per week per fret. 

GEEN VARKENSVLEES

Gezondheid

Een gezonde fret heeft glanzende, propere ogen en propere oren. De vacht is vol, niet droog en heeft geen kale plekken of schilfers. Fretten zijn gevoelige dieren. Raadpleeg daarom de dierenarts zodra je symptomen of afwijkend gedrag vaststelt. De eerste kenmerken die erop wijzen dat een fret zich niet goed voelt, zijn een stugge of kalende vacht, een stinkende bek, een vuile neus of diarree (afwijkende ontlastig (zwart, groen of met bloed). Het dier kan minder helder uit de ogen kijken of afwijkend gedrag vertonen door plat op de buik liggen. Let wel: elk dier is hierin verschillend, leer daarom goed het gedrag van je fret kennen om afwijkend gedrag sneller te kunnen vaststellen.
Enkele veel voorkomende problemen zijn:
    Griep
Fretten zijn vatbaar voor dezelfde griep die ook mensen velt, dit is een zoönose en dus besmettelijk voor de mens en vice versa. De symptomen zijn dezelfde als bij de mens.
Als je fret verkouden is, of je bent zelf grieperig, vermijd dan contact. Was goed je handen en raak de fret niet aan.
•    Inwendige parasieten bv. coccidiose
Symptomen: Algeheel slechte conditie en soms opgeblazen buik, buikpijn, diarree.
Raadpleeg je dierenarts voor een geschikte behandeling.
•    Uitwendige parasieten bv. vlooien, oormijten
Symptomen: jeuk, slechte vacht, vieze oren, schudden met de kop, veel krabben.
Fretten zijn heel gevoelig voor oormijt. De mijten kunnen ernstige schade aanrichten (vb. middenoorontsteking), direct behandelen is daarom noodzakelijk. De dieren kunnen ook besmet worden met honden- en kattenvlooien. Zowel vlooien als oormijt kunnen worden behandeld met een spot-on behandeling. Raadpleeg hiervoor je dierenarts.
•    Heliobacter mustelae
Bijna alle fretten zijn drager van deze bacterie maar niet alle dieren worden ziek of vertonen symptomen. Het is vaak stress gerelateerd en veroorzaakt maagproblemen.
•    Bijnierproblemen
Symptomen: soms meer agressie, dikke vulva, moeilijk plassen, kaalheid, jeuk.
Veel fretten krijgen op iets oudere leeftijd last van bijniertumoren. Een operatie of medicatie is noodzakelijk.
•    Insulinomen
Symptomen: staren in de ruimte, zwakte van de achterhand met omvallen, speekselen en krabben aan de bek (misselijkheid), moeilijk wakker worden, vermageren, minder actief zijn, ….
Insulinomen zijn kleine tumoren op de alvleesklier. Dit is een veel voorkomende aandoening bij fretjes.
Doordat er teveel insuline vrijkomt in het bloed, krijgen deze dieren een (veel te) lage bloedsuikerspiegel.
•    Tandproblemen
De tanden moeten tandsteenvrij zijn en het tandvlees mooi roze. Wit tandvlees duidt op bloedarmoede en bloedend tandvlees duidt op een slecht gebit.
•    Hyperoestrogenisme of beenmergdepressie bij niet-gesteriliseerde moertjes
Symptomen: vermageren, geen eetlust, kaalheid, bloedingen en bleke slijmvliezen.
De loopsheid bij fretten blijft voortduren tot er een paring plaatsvindt, om uitputting te voorkomen moet het vrouwtje gesteriliseerd worden of een hormoonbehandeling krijgen.
•    Aleutian Disease Virus (ADV)
Symptomen: algemene daling van de immuniteit, in een later stadium: neurologische problemen zoals verlamming.
Dit is een parvovirus dat de nerts, fret en andere marterachtigen kan infecteren. Fretten kunnen drager zijn, maar er soms niet ziek van worden. Er is geen behandeling of vaccinatie mogelijk.
•    Hondenziekte (paramyxovirussen)
Symptomen: eerste tien dagen griepsymptomen: vuile ogen, neus en koorts, nadien huidontstekingen zoals harde zooltjes en jeuk, in een later stadium worden er neurologische symptomen vastgesteld.
Hiervoor bestaat een vaccinatie en laat je de fret best jaarlijks vaccineren.
•    Coronavirus
Symptomen: groene, slijmerige diarree, vermageren, niet eten en braken.
Oudere dieren zijn gevoeliger dan jonge en deze ziekte heeft mogelijk fatale gevolgen. De behandeling is louter symptomatisch en bestaat uit vocht toedienen.
•    Afwijkend gedrag
Symptomen: blazen en hissen, anaalklieren legen, apathie, onzindelijkheid, nerveus doen, bijten, stereotiep gedrag.
Vaak komen deze problemen voor bij fretten die gedwongen bij elkaar zitten. Fretten hebben veel stress om samen te leven met een fret die ze niet graag hebben. Maag-darmproblemen en onzindelijkheid komen vaak door territoriale stress. Hou fretten dan beter niet samen, maar in aparte kamers. 

(Bron: Frettenkliniek.nl)

uitgebreide informatie tevinden op frettenkliniek

Speelgoed

Fretten houden van tunnels, tunnels en nog eens tunnels! Veel katten speelgoed is ook geschikt voor fretten. knuffeltjes, balletjes, speelstokjes ze vinden het allemaal geweldig! Ook een lage krabpaal is ideaal voor fretten, waar ze lekker op kunnen stunten, gek doen en klimmen. Ook zoekspelletjes zoals geheugentraining vinden ze super leuk, die spellen kun je online bestellen. Hier moeten ze moeite doen om te denken om schuifjes te verplaatsen en dingen op te tillen voor bij het lekkers te komen. 

Fretten Training

Als je een fretten pup aanschaft, moet je net zoals een hondenpuppy dingen die niet mogen afleren. Een pup is vaak bijterig in het begin, omdat ze nog veel moeten leren gebeuren ondanks de pup zindelijk is nog steeds in sommige gevallen ongelukjes. Ook gaat de pup meestal toch proberen te bijten en uittesten hoe jij hierop reageert, ook ontdekken ze alles met hun bek in deze ontdekkingsfase. Wel is het super belangrijk om te hard bijt gedrag meteen af te leren. Normaal bijten tijdens het spelen met de eigenaar is normaal, fretten gebruiken en kunnen enkel alleen hun bek gebruiken tijdens het spelen, maar bijt een fret echt te hard dan is het een ander verhaal dat gedrag moet je afleren. Veel mensen zeggen dat je hem/zij moet straffen door in de kooi een ‘time out’ te geven. Maar dit is NIET waar, een fret moet absoluut niet zijn kooi als strafplek zien. Het beste wat je kunt doen is als eerste het te negeren, bijt de fret in je teen en houd hij/zij deze vast, reageer er helemaal niet op. Dan zal de fret zien zodra jij geen kik geeft en geen geluid maakt, het niet interessant is voor de fret. Mocht de fret toch blijven bijten, pak je de fret op houd je hem/zij op ooghoogte en zeg je nee! of foei! Vervolgens zet je de fret neer en loop je weg en geef je hem even niet de aandacht. Zo ziet hij/zij dat het uitloopt op niks en de fret er niks mee bereikt. En bij goed gedrag altijd belonen, dat helpt heel erg! 

Fretten houden heel erg van ook buiten te ze zijn en om op avontuur te kunnen gaan en nieuwe dingen te verkennen. Omdat dit erge nieuwsgierige diertjes zijn. Je kunt je fret dan ook aanleren om aan de lijn te lopen met een tuigje om. Veel mensen vragen mij vaak, hoe doe je dit? Het antwoord is simpel net zoals je een hond africht met wandelen. Stapje bij stapje, het beste is om van jongs af aan ze mee naar buiten te dragen en even kort te lopen in bijvoorbeeld de tuin. Zodat ze aan de geluiden kunnen wennen en niet meteen gaan schrikken. Hierna zet je gewoon je fret meteen buiten neer in bijvoorbeeld je tuin waar het wat rustiger is meteen met tuigje om, als je eerst aan het tuigje binnen laat wennen en op vertrouwd gebied heb je 9 van de 10 keer dat ze uit het tuigje willen ontsnappen omdat ze het niet kennen en het een raar gevoel geeft. Als je het meteen buiten doet (en zeker weet dat het tuigje uiteraard goed is en ze hier niet uit ontsnappen), zijn ze en afgeleid en wennen ze onbewust aan het gevoel van het tuigje. Stapje bij stapje ga je steeds meer oefenen dat hij/zij mee moet lopen met de lijn. Zodra dit goed gaat kun je steeds het gebied uitbreiden. En uiteindelijk dus ook echt kunnen gaan wandelen met je fretje!

Goede tuigjes zijn 8 figuur harnassen 
en H harnassen, gewone harnassen zijn vaak te groot en kunnen ze uit ontsnappen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb